Yerba mate czy Matcha? Co wybrać?

W naszym nowym artykule porównamy japońską tradycyjną zieloną herbatę Matche z naparem z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego znanego szerzej jako Yerbamate.

Ale Zacznijmy od początku od przedstawienia obydwu napojów.

Matcha w większości przypadków pochodzić z plantacji które są zacienione. Dzięki temu podczas wzrostu zielonej herbaty wytwarza się w niej i jeszcze więcej aminokwasów a dodatkowo napar zyskuje o wiele bardziej przenikliwy i słodszy smak.

Sama matcha powstaje tylko i wyłącznie z najmłodszych listków zielonej herbaty która następnie jest suszona i zmielona na pył.

Matcha zawiera w sobie ogromną gamę różnych wartości zdrowotnych co w krajach azjatyckich sprzyja traktowanie jej jako napar wykwintny czy luksusowy. W proszku który powstaje w wyniku zmielenia suszonych liści zielonej herbaty Nie brakuje oczyszczającego chlorofilu oraz polifenoli a przede wszystkim te inne która Wpływa na nasze pobudzenie.

Matcha sposób parzenia – rytuał.

Tradycyjna metoda przygotowania matchy pochodzi z japońskiej ceremonii zwanej chanoyu. Do przygotowania napoju potrzebujemy odpowiedniego naczynia zwanego matchwan, bambusowej trzepaczki oraz łyżeczki. Tradycyjna japońska ceremonia trwa ponad godzinę jednak przygotowanie matchy w domu zajmuje znacznie mniej czasu.

Do naczynia wsypujemy 2-3 Łyżeczki z matchy, Które następnie zalewamy około 100 ml wody o temperaturze 80°C. Następnie trze Paczka zaczynamy intensywnie mieszać aż do powstania gęstej piany, Zazwyczaj zajmuje to około 30 s. Pocierając o dno naczynia ptoszek zostaje jeszcze bardziej rozdrobniony przez co wytwarza zawiesinę dzięki której wypijamy całą zawartość zdrowotną liści. Następnie należy dolać więcej wody w zależności od tego jak mocną herbatę lubimy pić. Z matchą jest podobnie jak z kawą niektórzy piją ją mocno inni wolą bardziej rozcieńczoną lub z dodatkiem mleka.

Yerba mate

Co to jest yerba mate?– napar popularny głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), również w niektórych krajach Bliskiego Wschodu. Jednakże po yerba mate sięga coraz więcej Europejczyków. Yerba Mate są to wysuszone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, znanego także pod łacińską nazwą Ilex paraguariensis. Ten gatunek drzewa występuje jedynie w określonych obszarach Ameryki Południowej, tereny Brazylii, Paragwaju oraz Argentyny. Co ciekawe drzewo jest niemożliwe do uprawy na innych terenach.

Badania naukowe niniejszego produktu, potwierdzają w zawartości kwas chlorogenowy, kwercetynę i rutynę – substancje o działaniu antyoksydacyjnym oraz odmładzającym organizm. Największą przewagą yerba mate nad kawą i herbatą, jest wysoka zawartość cennych substancji odżywczych wraz z olbrzymią dawką energii. W Yerbador znajduje się szereg witamin z grupy B m. in. B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9, a także witamina C i E. Ponadto yerba mate jest zasobna w magnez, wapń, krzem, żelazo, potas, cynk i fosfor – cenne mikroelementy, bez których nasz organizm nie byłby w stanie sprawnie funkcjonować na co dzień. Zachęcamy do poczytania więcej na naszej stronie yerbador.pl

Żródło: oświadczenia zdrowotne EU EFSA nr 2835, 2071, 2834

Rytuał parzenia yerba mate

Wiele osób kiedy słyszy o rytuale przygotowania naparu Yerba Mate uważa, że jest to dosyć trudne czy czasochłonne czym z pewnością może zrazić początkujących miłośników naparu z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, gdyż kluczowym elementem przygotowania tego naparu jest odpowiednia temperatura wody. Jednak nic bardziej mylnego gdyż w Ameryce Południowej gdzie Yerba mate jest swego rodzaju napojem narodowym, termometr nie stanowi wcale najważniejszego z akcesoriów do parzenia Yerba Mate.

 Zródło: oświadczenia zdrowotne EU EFSA nr  2071,  publikacje naukowe

Sposób parzenia

Najpierw do Matero należy wsypać odpowiednią ilość suszu na początek zaleca się nieco mniejszą aby przekonać się do smaku. Następnie należy przykryć dłonią otwór naczynia i potrząsnąć kilkukrotnie aby lżejsze drobinki i był znalazły się na naszej dłoni. Susz należy uformować w tzw. kopczyk czyli ułożyć susz ukośnie pod kątem 45°, tak aby z jednej strony sięgał samego szczytu naczynia, a po przeciwnej stronie odsłaniał jego dno. W wolną przestrzeń Wlewamy niewielką ilość wody około 30-50 ml tak, aby susz całą ją wchłoną. Następnie słomkę bombillę umieszczamy pod suszem tak aby pozostała stabilna. Ostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Wodę należy wlewać powoli i niezbyt gwałtownie. Warto pamiętać że po wsadzaniu słomki pod wilgotne susz nie należy jej wyjmować. Zalecane jest to dlatego, że podczas mieszania ziele rozwarstwia się i może zatykać bombillę, co na pewno nie pomoże w delektowaniu się yerba mate.

Porównanie Matchy i Yerby

W większości związków zawartych w roślinach działanie jest podobne obydwie na parę oczyszczają organizm z toksyn, metali ciężkich ,nęła neutralizują wolne rodniki, czy nawet opóźniają procesy starzenia się oraz pozytywnie wpływają na samopoczucie oraz układ pokarmowy czy nerwowy. Jeśli chodzi o matche to będzie ona skuteczniejsza w ogólnej relaksację naszego organizmu natomiast, Yerba pobudzi nas do działania nie dając przy tym nieprzyjemnych i niepożądanych efektów.

Obydwa rytuały z pozoru wyglądają na trudne i czasochłonne w wykonaniu jednak czas jest prawie taki sam także nie powinno nas to przerażać. W obydwu przypadkach na parę dodają siły, wprowadzają nas w stan spokoju, ale co Najważniejsze obydwa napary dostarczają naszemu organizmowi masę pozytywnych wartości oraz minerałów.

Pamiętajmy o tym aby wybrać jak najlepsze produkty.

W przypadku yerba mate jakość naparu możemy poznać po ilości pyłu który znajduje się w suszu im jest go więcej, tym lepszy i intensywniejszy jest smak yerba mate.

Kolejnym faktem na który warto zwrócić uwagę podczas wybierania produktu jest to czy zawiera on w swoim składzie tylko i wyłącznie liście, czy też może liście i łodyg, gdyż napar najwyższej jakości charakteryzuje się BRAKIEM łodyg a wyłącznie samymi zmielonymi liśćmi ostrokrzewu.

Pamiętaj również, że najwyższej klasy yerba powinna być organiczna.

Nasz produkt Yerbador zawiera 100% liści, bez łodyg jak i posiada wszelkie certyfikaty potwierdzające jego organiczność, dlatego nie boimy się powiedzieć, że jest on idealny i najwyższej jakości.

Zachęcamy do spróbowania Yerbador!

 Zródło: oświadczenia zdrowotne EU EFSA nr 2058, 2275, 2276, 3397, 2070, 3940, 2071, 2834, 2835, 3923,  publikacje naukowe

Znane osoby pijące yerba mate od Yerbador
Znane osoby pijące yerba mate od yerbador - kolaż zdjęć
1 x Zestaw Prezentowy Yerba Mate Yerbador - Tuba

Pamiętaj również, że najwyższej klasy yerba powinna być organiczna.

Nasz produkt Yerbador zawiera 100% liści, bez łodyg jak i posiada wszelkie certyfikaty potwierdzające jego organiczność, dlatego nie boimy się powiedzieć, że jest on idealny i najwyższej jakości.


Skorzystaj z promocji!

Poznaj nasze produkty TOP!

Odkryj swoje pragnienie!

Smaki, które budzą pragnienie do życia

Kup teraz

zapłać za 30 dni!

Kupuj w dwupakach taniej!

Od 160 zł

darmowa dostawa

Do 160 dni

darmowe zwroty

24 H

wysyłka

Akcesoria

Poznaj nasze zestawy

Podobne wpisy