Yerba Mate zamiast kawy

Paweł Maciejaszek

Autor

- pasjonat żywności kategorii " Superfood " wyróżniających się ponadprzeciętną ilością związków zdrowotnych w tym polifenoli, flawonoidów i antyoksydantów a także zdrowego żywienia. Niezrównany fan Yerba Mate, podróży a także unikalnych, autochtonicznych miodów i ziół. Hobbistycznie miłośnik polskiej historii.

Ludzie od wielu lat zastanawiają się, który z naparów wybrać, czy ma być to kawa, czy jednak susz z ostrokrzewu paragwajskiego.

Jeśli chodzi o kawę jest to roślina, której właściwości odkryto już ok. 3000 lat temu. Początkowo jednak nie do końca wiedziano jak spożywać jej owoce. Dopiero w piętnastym wieku zaczęto prażyć nasiona, a następnie przygotowywać z nich napar.

Yerba mate pod wieloma względami różni się od kawy tym, że powstaje z wysuszonych i rozdrobnionych liści ostrokrzewu paragwajskiego, rosnącego w czterech państwach Ameryki Południowej tj. Paragwaj, Brazylia, Argentyna i Urugwaj. Pierwszymi odkrywcami yerba mate, a właściwie ostrokrzewu paragwajskiego byli Indianie, którzy początkowo żuli świeże liście rośliny. Zauważono, że dodaje energii i zwiększa koncentrację, niwelując przy tym uczucie głodu. Dopiero później zaczęto przygotowywać esencję z suszonych liści, które znamy po dziś dzień jako yerba mate. Tak jak widzimy oba napary mają jeden wspólny mianownik, a jest nim pobudzenie. Jednak który z nich wybrać?

Yerba czy kawa?

Tak jak pisaliśmy, wspólnym mianownikiem dla obu naparów jest pobudzenie, natomiast w obu przypadkach działa ono zupełnie inaczej. Po kawie obudzenie jest niemalże natychmiastowe, jednak w momencie spadku kofeinowego zupełnie tracimy energię i pogarsza nam się samopoczucie. Po spożyciu kawy działanie substancji pobudzających w organizmie przeciętnego człowieka wynosi około 3-4 godziny, Niestety po tym czasie wartość substancji drastycznie maleje, przez co jedynym „ratunkiem” jest zazwyczaj kolejna kawa.

W przypadku yerba mate przypływ energii jest stabilny i długotrwały, przy czym nie odczuwamy nagłej straty energii. Dzieje się to dlatego, że wraz z przepływem energii po spożyciu yerba mate uwalniane są substancje relaksujące, takie jak teofilina i teobromina,  których działanie wpływa na obniżenie ciśnienie krwi. W wielu przypadkach yerba mate pomaga regulować różne funkcje organizmu, dlatego reakcja na spożycie naparu jest bardziej naturalna i delikatniejsza niż w przypadku kawy. Ponadto yerba mate niesie za sobą wiele korzystnych właściwości, tj. nie wypłukiwanie minerałów z organizmu.

 Zródło: oświadczenia zdrowotne EU EFSA nr 2058, 2275, 2276, 3397, 2070, 3940, 2071, 2834, 2835, 3923,  publikacje naukowe

Właściwości yerba mate.

Yerba mate wytwarzane jest z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, które mimo suszenia nie tracą swoich niezwykłych właściwości.

Napar ten zawiera ogrom witamin i wartości odżywczych takich jak witamina C (kwas askorbinowy), witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina) oraz witaminę D, która uważana jest za naturalny lek na depresję. Co bardzo ważne, jest wsparciem dla naszego umysłu, zapewnia koncentrację oraz wspomaga pamięć, dlatego sprawdzi się u osób pracujących intelektualnie.

Napar yerba mate posiada bardzo dużą ilość polifenoli, ale także pobudzającą kofeinę i teobrominę. Inne ważne właściwości ostrokrzewu paragwajskiego to m.in. pozytywny wpływ na układ krążenia.

Może on skutecznie zapobiegać miażdżycy oraz obniżać poziom cholesterolu. Ponadto jest cenną pomocą dla układu nerwowego, ponieważ w wyjątkowo skuteczny sposób łagodzi wszelkie napięcia, zmniejszając uczucie stresu i jego przykre konsekwencje.

Osoby, które narażone są na liczne czynniki stresogenne, a jednocześnie chcą zachować pobudzenie, powinny zrezygnować z kawy i zastąpić ją yerba mate – dzięki temu stres zostanie zniwelowany, a uczucie zmęczenia nie będzie dokuczliwe. Wiele osób z pewnością doceni fakt, że yerba mate ma świetny wpływ na nasze samopoczucie – w zauważalny sposób poprawia nastrój i pozwala na zachowanie uśmiechu nawet w najbardziej stresujący dzień.

Nasza yerba nie powoduje rozdrażnienia, które często pojawia się po spożyciu kawy,  ostrokrzew paragwajski jest o wiele bardziej łagodny dla naszego organizmu.

Jeśli czujesz, że kawa przestała Ci służyć, warto z niej zrezygnować na jakiś czas i dać szansę Yerbador.

Dzięki temu bardzo szybko pozbędziesz się zmęczenia fizycznego i psychicznego, nie podrażniając przy tym żołądka.

Na napar decyduje się wiele kobiet, które dbają o kondycję swojej skóry, a regularne picie yerba mate prowadzi do zwiększenia produkcji kolagenu w organizmi,  co spowalnia proces starzenia.

Napar pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu, tym samym skutecznie zwalczając cellulit oraz opuchliznę.

Ostrokrzew paragwajski zapobiega nagłym spadkom energii, które najczęściej występują podczas picia znacznej ilości kawy.

Przygotowanie yerba mate vs kawy.

Jak wszyscy dobrze wiemy kawa w przygotowaniu jest bardzo prosta. Kawę możemy spotkać w wielu postaciach, a sposób przygotowania kończy się na zaparzeniu wody i dodaniu ulubionych dodatków. W przypadku yerba mate sprawa ma się nieco bardziej skomplikowanie, gdyż do jej przygotowania należy przygotować wodę nie przekraczając konkretnej temperatury, a sam proces parzenia yerba mate jest dosyć nietypowy, jednak przez wielu praktykowany i nazywany wręcz rytuałem.

 Zródło: oświadczenia zdrowotne EU EFSA nr 2071, publikacje naukowe

Sposób parzenia yerba mate.

Najpierw do tykwy należy wsypać odpowiednią ilość suszu, na początek zaleca się nieco mniejszą, aby przekonać się do smaku. Następnie należy przykryć dłonią otwór naczynia i potrząsnąć kilkukrotnie, tak aby lżejsze drobinki znalazły się na naszej dłoni. Susz należy uformować w tzw. kopczyk czyli ułożyć susz ukośnie pod kątem 45°,  tak by z jednej strony sięgał samego szczytu naczynia, a po przeciwnej stronie odsłaniał jego dno. W wolną przestrzeń wlewamy niewielką ilość wody około 30-50 ml,  aby susz całą ją wchłoną. Następnie bombillę umieszczamy pod suszem, aby pozostała stabilna. Ostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Wodę należy wlewać powoli i niezbyt gwałtownie. Warto pamiętać, że po wsadzeniu słomki pod wilgotny susz, nie należy jej wyjmować! Zalecane jest to dlatego, że podczas mieszania ziele rozwarstwia się i może zatykać bombillę co w konsekwencji nie pomoże w delektowaniu się smakiem yerba mate.

Smak yerba mate a smak kawy.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że yerba mate ma bardzo intensywny, wyrazisty i przenikliwy smak. Jest on nieco zbliżony do zielonej herbaty, jednak z bardziej ziołową nutą.

Smak kawy zna wiele osób, jednak dla tych którzy nie wiedzą, kawa często określana jest jako słodko – kwaśno – gorzki napój.

Kwestia tego, który z naparów zostanie tym ulubionym jest kwestią indywidualną, ponieważ ciężko jednoznacznie stwierdzić, który z rodzajów naparu jest lepszy. Decyzję na ten temat musimy podjąć sami, a dla tych którzy nie znają yerba mate, zachęcamy do spróbowania – może pozostanie ona z Wami na dłużej. Pamiętajmy jednak, żeby na początek wybrać napar najwyższej jakości i zapewnieniu przez producenta, że jest organiczna.

Nasz produkt Yerbador zawiera 100% liści, bez łodyg oraz posiada certyfikaty potwierdzające jego organiczność, dlatego nie boimy się powiedzieć, że jest idealny i najwyższej jakości.

Napar Yerbador swoim aromatycznym i głębokim smakiem zachwycił znaną restauratorkę Magdę Gessler, która po dziś dzień ceni sobie jakość produktu.

Zobacz więcej naszych  ciekawych artykułów :

ZDROWIE

Yerba Mate zamiast kawy

Ludzie od wielu lat zastanawiają się, który z naparów wybrać, czy ma być to kawa, czy jednak susz z ostrokrzewu paragwajskiego. Jeśli chodzi o kawę

ZOBACZ »
girl, smartphone, surprised-7078327.jpg
ZDROWIE

Yerba mate czy Matcha? Co wybrać?

W naszym nowym artykule porównamy japońską tradycyjną zieloną herbatę Matche z naparem z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego znanego szerzej jako Yerbamate. Ale Zacznijmy od początku

ZOBACZ »
ZDROWIE

YERBA MATE – JAK ZACZĄĆ ?

Yerba Mate właściwości tego wyjątkowego napoju są niezwykłe. Budzi on jednak wiele tajemnic, najbardziej wśród osób, które nie miały jeszcze styczności z tym wyjątkowym napojem

ZOBACZ »
mate, yerba, bombilla-2445221.jpg
ZDROWIE

Jak prawidłowo używać bombillę

Czy zdarzyło wam się, że podczas picia yerby przez waszą bombilla przedostawały się drobne fragmenty suszu? W naszym nowym artykule przedstawimy techniki, które pomogą zapobiec

ZOBACZ »
mate, yerba mate, beverage-2465868.jpg
ZDROWIE

Dawkowanie Yerba mate

Poradnik dawkowania yerba mate: jaka ilość jest dla Ciebie odpowiednia, aby uzyskać pożądany efekt? Jeśli czytasz ten artykuł zapewne jesteś amatorem picia yerba mate i

ZOBACZ »
yerba mate, matero, the bombilla-2438165.jpg
ZDROWIE

Naczynia do Yerba Mate

Jeśli zastanawiasz się jakie matero/naczynie wybrać, nasz artykuł z pewnością Ci pomoże. Na początku przygody z yerba  mate trudno jest nam określić czego powinniśmy oczekiwać

ZOBACZ »
yerba mate właściwości, yerba mate sklep, yerba mate co to, zestaw yerba mate, kubek yerba mate, yerba mate zestaw
ZDROWIE

CZYM JEST BOMBILLA?

Bombilla – czyli specjalna słomka wykonana ze stali nierdzewnej, srebra, platyny lub bambusa zakończona sitkiem, za pomocą której w łatwy sposób przefiltrujemy naszą yerba mate

ZOBACZ »
teacup, cup of tea, peppermint tea-2325722.jpg
ZDROWIE

CZY YERBA MATE TO HERBATA PARAGWAJSKA

DLACZEGO LUDZIE NAZYWAJĄ YERBA MATE HERBATĄ? Jeśli chodzi o genezę błędnego nazewnictwa naparu yerba mate, zapewne spowodowane jest ono znaczną przewagą popularności herbaty w naszym

ZOBACZ »
Shopping Cart
X