Jaka jest rola związków fenolowych yerba mate ( Ilex paraguariensis ) w mikroflorze jelitowej?

Treści umieszczone na stronie pochodzą ze źródła ScienceDirect, i zostały przetłumaczone na język polski.

Link do źródła – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408319/

Przegląd najważniejszych wydarzeń

Dieta odpowiada za 60% zmienności składu mikroflory jelitowej.

Fenole w mikroflorze jelitowej działają jako substraty dla wzrostu drobnoustrojów.

Biotransformacja związków fenolowych przez mikrobiom czyni je bardziej bioaktywnymi.

Fenole yerba mate mogą być nowym podejściem do modulowania mikroflory jelitowej.

Fenole yerba mate można włączyć do diety promującej korzyści zdrowotne.

Abstrakcyjny

Dieta aktywnie wpływa na mikroflorę jelitową i homeostazę organizmu . Przewaga gatunków pożytecznych skutkuje symbiozą, podczas gdy dysbioza charakteryzuje się brakiem równowagi między społecznościami drobnoustrojów . Żywność odgrywa kluczową rolę w tej dynamice i promowaniu zdrowia jednostek. Ilex paraguariensis , znany również jako yerba mate, to tradycyjna roślina z Ameryki Łacińskiej, która ma złożoną matrycę substancji bioaktywnych, w tym metyloksantyny , triterpeny , saponiny i fenole. Spożywanie yerba mate wiąże się z działaniem przeciwutleniającym, kardioprotekcyjne, przeciwzapalne i przeciw otyłości. Jednak zgodnie z naszą najlepszą wiedzą nie przeprowadzono badań nad wpływem yerba mate jako czynnika modulującego mikroflorę jelitową. Fenole są głównymi związkami zawartymi w yerba mate i według doniesień wpływają na modulację mikrobiomu . W tym przeglądzie badamy działanie yerba mate jako możliwego stymulatora mikroflory jelitowej i przedstawiamy jej główne związki fenolowe i ich efekty biologiczne. Proponujemy również różne mechanizmy działania tych fenoli i możliwe dawki dla ich skuteczności.

Streszczenie graficzne

Ilex paraguariensis jako potencjalny stymulant mikroflory jelitowej poprzez swój skład fenolowy.

Obraz 1

Treści umieszczone na stronie pochodzą ze źródła ScienceDirect, i zostały przetłumaczone na język polski.

Link do źródła – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408319/

Shopping Cart
X