Jak prawidłowo używać bombillę

Czy zdarzyło wam się, że podczas picia yerby przez waszą bombilla przedostawały się drobne fragmenty suszu? W naszym nowym artykule przedstawimy techniki, które pomogą zapobiec przedostawaniu się pyłu przez słomkę, a co za tym idzie spożywaniu naparu z czystą przyjemnością.

Jak radzić sobie z bombillą?

W naszym codziennym popijaniu naparu z ostrokrzewu paragwajskiego niekiedy może przeszkodzić nam zatykająca się słomka lub pył przedostające się przez filtr. Powodem takich sytuacji z reguły jest drobna gramatura suszu, która świadczy o najwyższej jakości suszu. Przede wszystkim przed zasypaniem matero, należy wstrząsnąć opakowanie z suszem. Kolejnym etapem, który powinien ułatwić filtrację słomki, jest umieszczenie jej pod suszem i nie mieszanie nią naparu, dzięki temu fusom będzie trudniej dostać się do wnętrza rurki. Kolejną radą może okazać się fakt, iż nie należy zbyt mocno pociągać yerba mate przez słomkę, ponieważ zbyt duży opór może powodować zatykanie się bombilli.

Jak prawidłowo pić yerba mate?

Najpierw do matero należy wsypać odpowiednią ilość suszu – na początek zaleca się nieco mniejszą, aby przekonać się do smaku. Następnie należy przykryć dłonią otwór naczynia i potrząsnąć kilkukrotnie, tak aby lżejsze drobinki i pył znalazły się na naszej dłoni. Susz należy uformować w tzw. kopczyk, czyli ułożyć susz ukośnie pod kątem 45°, aby z jednej strony sięgał samego szczytu naczynia, a po przeciwnej stronie odsłaniał jego dno. W wolną przestrzeń wlewamy niewielką ilość wody około 30-50 ml, tak aby susz całą ją wchłoną. Następnie słomkę bombillę umieszczamy pod suszem, aby pozostała stabilna. Ostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Wodę należy wlewać powoli i niezbyt gwałtownie. Warto pamiętać, że po wsadzaniu słomki pod wilgotny susz nie należy jej wyjmować. Zalecane jest to dlatego, że podczas mieszania ziele rozwarstwia się i może zatykać bombillę, co na pewno nie pomoże w delektowaniu się yerba mate. Jeśli jednak pył będzie nam bardzo przeszkadzał możemy przesypać całość przez sitko.

Jaką bombillę (słomkę) wybrać?

Często zdarza się tak, że zachowując wszelkie środki ostrożności sómka i tak będzie się zatykać. Problem ten może pojawić się wtedy,  kiedy mamy niewłaściwie dobraną bombillę. Naszym zdaniem najlepszą słomką do yerba mate jest bombilla –  łyżeczka, którą cechuje dobra filtracja zapobiegająca częstemu zatykaniu się. Tego typu bombillę znajdą państwo w naszej ofercie, jesteśmy pewni, że znacznym stopniu ułatwi ona spożywanie ulubionego naparu Yerbador.

Sprawdź bombillę (słomkę) firmy Yerbador!

Tradycyjna Bombilla (słomka) - ZŁOTA

Poznaj nasze produkty TOP!

Odkryj swoje pragnienie!

Smaki, które budzą pragnienie do życia

Kup teraz

zapłać za 30 dni!

Kupuj w dwupakach taniej!

Od 160 zł

darmowa dostawa

Do 160 dni

darmowe zwroty

24 H

wysyłka

Akcesoria

Poznaj nasze zestawy

Podobne wpisy