Naczynia do Yerba Mate

yerba mate, matero, the bombilla-2438165.jpg

Jeśli zastanawiasz się jakie matero/naczynie wybrać, nasz artykuł z pewnością Ci pomoże. Na początku przygody z yerba  mate trudno jest nam określić czego powinniśmy oczekiwać od naczynia, jak powinno wyglądać, jakie powinno mieć właściwości czy przede wszystkim – jak z niego korzystać.

Naczynie do yerba mate powinno być praktyczne i dobrze dobrane do konkretnego rodzaju suszu ale także do konkretnej bombilli. W naszym zestawieniu przedstawimy wam najpopularniejsze naczynia do parzenia yerby a ponadto postaramy się opisać zarówno wady jak i zalety konkretnych naczyń, zapraszamy do czytania. Zachęcamy również do przeczytania innych naszych artykułów na temat yerba mate, gdyż mogą się one Wam przydać na początku ścieżki smakosza yerba mate 🙂

Najpopularniejsze naczynia do Yerba mate

  • Naczynia drewniane – Są one polecane dla osób które częściej niż ciepłą yerba mate pijają TERERE (na temat terere więcej informacji możecie znaleźć na naszym blogu) Zdecydowanie zachęcają one swym naturalnym wyglądem, z podobnych naczyń ostrokrzew paragwajski pijali już Indianie, jednak nie należą do najwygodniejszych w użytkowaniu. Naczynie nieszczególnie nadaje się do picia parzonego na ciepło naparu, gdyż gorący napar może uszkodzić naczynie (często pękają). Przed przyrządzeniem naparu w drewnianym naczyniu należy wykonać rytuał zwany CURRADO który polega na zalaniu naczynia naparem i pozostawieniu na całą dobę aby naczynie zmiękło (podczas tego procesu naczynie może przeciekać), po tym czasie napar lekko wchłonie w drewno, a jego resztki należy usunąć z naczynia. Zdecydowanie jest to naczynie które wybierają smakosze yerba mate gdyż dodaje ono ciekawego aromatu naparu, jednak nie jest to najbardziej higieniczna i prosta forma parzenia yerba mate

 

  • Palo Santo – W wolnym tłumaczeniu oznacza “Święte drzewo” a nazywane jest tak dlatego że podczas pękania drewna, drzewo to wydziela żywicę która wypełnia pęknięte miejsca. Ten rodzaj naczynia  zazwyczaj nie pochłania zapachów, dlatego można w nim parzyć różne rodzaje yerby, nie martwiąc się przy tym zmieszaniem się dwóch różnych aromatów. Dla wielu osób zdecydowanym minusem może być to, że takie naczynie powinno wyschnać bardzo powoli lub cały czas pozostawać wilgotne. Wiele z Palo Santo jest obite metalem co w dużym stopniu niweluje uszkodzenia, pęknięcia czy obicia. To naczynie również klasyfikuje się dla tych którzy są smakoszami yerba mate, gdyż pielęgnacja takiego naczynia jest dosyć nietypowa i niekiedy czasochłonna.

 

  • Naczynie Guampa – Jest to naczynie produkowane z bydlęcego rogu, skóry lub kopyta. Wygląda ono bardzo elegancko niekiedy pełni tylko funkcję ozdobną, więc może sprawdzić się idealnie jako prezent dla prawdziwego smakosza yerba mate. Naczynie to jest przeznaczone tylko i wyłącznie do spożywania zimnej yerba mate (terere), gdyż kontakt z ciepłą wodą może w znacznym stopniu wpłynąć na pogorszenie smaku naparu i powodować w późniejszym etapie nieprzyjemny zapach.

 

  • Matero z Tykwy – Tykwa jest jednym z najbardziej popularnych z typów naczyń do yerba mate, cechująca się szerokim korpusem, który zwężającym się ku górze naczynia tak zwanej szyjce. Jest to naczynie wykonane z dolnej części owocu tykwy. Owe naczynie jest często bardzo wymagające w pielęgnacji. Należy dbać o naczynie w szczególny sposób gdyż jest ona jeszcze bardziej podatna na pęknięcia – niedokładna pielęgnacja może prowadzić do pleśnienia naczynia przez co nie nada się ono do dalszego użytkowania. Przed każdym zaparzeniem naparu naczynie powinno być w stu procentach suche, w jej przypadku należy również wykonać rytuał currado o którym pisaliśmy wyżej. W tym przypadku rytuał należy wykonać aby pozbyć się zaschniętych resztek tykwy które niekiedy mają silne działanie przeczyszczające.

 

  • Yerbamos – Jest to nic innego jak termos na yerba mate. Składa się z metalowego naczynia z wbudowaną już bombillą. Jest to dobry patent na picie yerby dla osób któ podczas uprawiania sportów, zamiast wody wolą napić się naparu yerba mate. Można używać go zarówno do naparu z ostrokrzewu parzonego na ciepło ale także dla jego zimnej wersji jaką jest Terere. Jedynym minusem może być fakt iż w większości naczyń tego typu bombilla przymocowana jest na stałe, co w dużym stopniu może utrudnić jej mycie.

 

  • Naczynie Ceramiczne – Jest to najczęściej wybierane i najbardziej korzystne (również cenowo) naczynie dla początkujących. Sprawdza się ono idealnie przy każdym rodzaju yerba mate, gdyż nie przesiąka ono smakiem i aromatem naparu. Jest ono łatwe i praktyczne w użyciu, po spożyciu naparu wystarczy ją umyć jak zwykły kubek czy szklankę. Można w nim pić zarówno yerba mate parzone na zimno jak i to parzone na ciepło gdyż naczynie to jest odporne na wysokie temperatury. Spośród wszystkich naczyń jest najlepsze pod względem higienicznym, gdyż można myć je płynem do naczyń. Jest bardzo komfortowe w dłoni a przez swój kształt zwężający się ku górze lepiej utrzymuje ciepło naparu.

Według nas najlepszym naczyniem jest naczynie ceramiczne,(dostępne w naszym sklepie yerbador.com) dzięki swojej poręczności, wygodzie ale przede wszystkim łatwym sposobie pielęgnacji, oferujemy Państwu naczynie ceramiczne (ręcznie wykonywane) najwyższej klasy w eleganckim, błyszczącym kolorze butelkowej zieleni ze złotym matowym logiem naszej firmy, nasze naczynie idealnie pasuje do pozostałych produktów z naszego sklepu przez co razem tworzą idealny Zestaw startowy dla osób zainteresowanych zbawiennymi właściwościami yerba mate od firmy YERBADOR.

 

Już teraz zachęcamy Was do zakupu naszego zestawu w którego skład wchodzi opisane wyżej naczynie ceramiczne. W niedalekiej przyszłości nasze unikatowe naczynia do yerba mate będą również dostępne w sprzedaży detalicznej!

Podsumowanie

Uważamy, że na rozpoczęcie przygody z yerba mate, najlepszym wyborem dla Państwa będzie naczynie ceramiczne (dostępne obecnie w zestawie prezentowym na stronie yerbador.com). Nie wymaga ono szczególnie nietypowej czy wymagającej pielęgnacji, każdy powinien dać sobie z nią radę, pozwala także na zachowanie higieny, przez co smak podczas picia naparu pozostaje nienaruszony. Wykonany z grubej ceramiki jest mniej podatny na wszelkie uszkodzenia, ponadto idealnie pasuje do bombilli którą oferuje nasza firma. Jeśli przy piciu naparu z suszonych liści ostrokrzewu zależy ci na wygodzie a przy okazji estetycznym wyglądzie –  ceramiczne naczynie będzie idealne!

Shopping Cart
X