Czy da się zaparzyć yerba mate firmy Yerbador bez termometru?

- Pierwszym i najlogiczniejszy co może przyjść nam na myśl jest odczekanie aż woda sama przestygnie. Jest to jednak jedną z mniej precyzyjnych metod, ale należy też pamiętać że Yerba nie jest na tyle wymagająca jak zwykliśmy o niej mówić. Po zagotowaniu wody wystarczy jedynie podnieść pokrywkę czajnika już mniej więcej po około 5 - 7 minutach woda powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do 80 stopni Celsjusza. - Kolejną metodą, równie logiczną jest zmieszanie wrzątku z wodą chłodniejszą.Wiadomo że do uzyskania 80 stopni Celsjusza, musimy do wrzątku dolać około jedną czwartą jego objętości wody w temperaturze pokojowej. Znaczy to mniej więcej tyle że do 1 litra musimy dolać szklankę wody zimnej. Trudno to oczywiście zrobić w naczyniu do parzenia Yerbamate dlatego łatwiej skorzystać z naczynia posiadającego miarkę lub cokolwiek innego co ułatwi nam odmierzenie konkretnej ilości wody. Technikę tą można też stosować w sposób, że do Matero uprzednio zasypanego już suszem dolewamy odrobinę zimnej wody a następnie resztę naczynia zalewamy wrzątkiem. Wymaga to już jednak zdecydowanie większej wprawy. - Jednym z gorszych pomysłów i jest to że niektórzy usiłują mierzyć temperaturę wody wkładając do niej palec. Jest to dosyć niehigieniczne oraz nieprecyzyjny sposób na pomiar temperatury wody i ciężko jest Cokolwiek z niego wywnioskować. Ponadto jest to dosyć niebezpieczny sposób gdyż możemy najzwyczajniej oparzyć się wrzątkiem. Jeśli jednak uważamy że damy radę w jakikolwiek sposób zapamiętać temperaturę wody możemy spróbować - jednak dla bezpieczeństwa zdecydowanie nie zalecamy tej metody. - Jednym z ostatnich sposobów jakie udało nam się znaleźć jest dorzucenie do wrzątku kostek lodu. W tym przypadku stosujemy niemalże tą samą zasadę co w przypadku mieszania wód o różnych temperaturach. Zakładając że standardowa Kostka lodu waży około od 30 do 50 g a temperatura w zamrażarkach wynosi od - 15 do - 20 stopni Celsjusza. Możemy z tego wywnioskować, że jedna kostka lodu powinno nam starczyć na ostudzenie wrzątku w Matero o pojemności od 230 do 250 ml. - Ostatnim dosyć pewnym sposobem jest owa propozycja:Bierzemy czy naczynia o równych rozmiarach. Do pierwszego z nich Wlewamy wodę o temperaturze pokojowej do połowy. Do pozostałych dwóch naczyń również do połowy Wlewamy wrzątek.Wody w temperaturze pokojowej wlewamy do jednego z kubków ze wrzątkiem i mieszamy. Następnie połowę mieszanki przelewamy do trzeciego naczynia z wrzątkiem w rezultacie czego otrzymujemy wodę w granicach 75 stopni Celsjusza.Tak Przygotowaną mieszanką możemy zalać nasz Susz. Pamiętajmy jednak że nie możemy dać się zwariować i parzenie Yerbamate wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda temperatura wody jest Kluczowa a najważniejsze o czym powinniśmy pamiętać to żeby nie był to po prostu wrzątek.

Wiele osób kiedy słyszy o rytuale przygotowania naparu Yerba Mate uważa, że jest to dosyć trudne czy czasochłonne czym z pewnością może zrazić początkujących miłośników naparu z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, gdyż kluczowym elementem przygotowania tego naparu jest odpowiednia temperatura wody. Jednak nic bardziej mylnego gdyż w Ameryce Południowej gdzie Yerba mate jest swego rodzaju napojem narodowym, termometr nie stanowi wcale najważniejszego z akcesoriów do parzenia Yerba Mate. Powszechnie wiadomo, że kiedy zaczynamy uczyć się czegoś nowego skrupulatnie stosujemy się do instrukcji czy konkretnego przepisu aby wszystko wyszło nam jak najlepiej. Jednak kiedy nabieramy pewności zaczynamy popadać w swego rodzaju rutynę i w pewnym momencie nie musimy nawet mierzyć temperatury wody, gdyż wiemy Ile należy odczekać od momentu jej zagotowania aby nabrała odpowiedniej temperatury do zalania suszu.

Więc jeśli zapytaliśmy doświadczoną osobę z pewnością potrafiła by określić dokładny czas jaki musimy odczekać do osiągnięcia idealnej temperatury wody. Oczywiście wiemy że nie każdy jest doświadczony do tego przygotowaliśmy kilka wskazówek które ułatwią początkującym osiągnięcie wody w temperaturze około 80 stopni Celsjusza.

„Podstawowy sposób parzenia” Yerba mate

Najpierw do Matero należy wsypać odpowiednią ilość suszu na początek zaleca się nieco mniejszą aby przekonać się do smaku. Następnie należy przykryć dłonią otwór naczynia i pod schon snąć kilkukrotnie aby lżejsze drobinki i był znalazły się na naszej dłoni. Susz należy uformować w tzw. Kopczyk czyli ułożyć susz ukośnie pod kątem 45° tak aby z jednej strony sięgał samego szczytu naczynia, a po przeciwnej stronie odsłaniał jego dno. W wolną przestrzeń Wlewamy niewielką ilość wody około 30-50 ml tak aby Susz całą ją wchłoną. Następnie słomkę bombillę umieszczamy pod suszem tak aby pozostała stabilna. Ostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Wodę należy wlewać powoli i niezbyt gwałtownie. Warto pamiętać że po wsadzaniu słomki pod wilgotne słusz nie należy jej wyjmować. Zalecane jest to dlatego, że podczas mieszania ziele rozwarstwia się i może zatykać bombillę co na pewno nie pomoże w delektowaniu się Yerbamate.

Sposoby na parzenie Yerbador bez termometru

 

  • Pierwszym i najlogiczniejszy co może przyjść nam na myśl jest odczekanie aż woda sama przestygnie. Jest to jednak jedną z mniej precyzyjnych metod, ale należy też pamiętać że Yerba nie jest na tyle wymagająca jak zwykliśmy o niej mówić. Po zagotowaniu wody wystarczy jedynie podnieść pokrywkę czajnika już mniej więcej po około 5 – 7 minutach woda powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do 80 stopni Celsjusza.  

 

  • Kolejną metodą, równie logiczną jest zmieszanie wrzątku z wodą chłodniejszą.Wiadomo że do uzyskania 80 stopni Celsjusza, musimy do wrzątku dolać około jedną czwartą jego objętości wody w temperaturze pokojowej. Znaczy to mniej więcej tyle że do 1 litra musimy dolać szklankę wody zimnej. Trudno to oczywiście zrobić w naczyniu do parzenia Yerbamate dlatego łatwiej skorzystać z naczynia posiadającego miarkę lub cokolwiek innego co ułatwi nam odmierzenie konkretnej ilości wody. Technikę tą można też stosować w sposób, że do Matero uprzednio zasypanego już suszem dolewamy odrobinę zimnej wody a następnie resztę naczynia zalewamy wrzątkiem. Wymaga to już jednak zdecydowanie większej wprawy.

 

  • Jednym z gorszych pomysłów i jest to że niektórzy usiłują mierzyć temperaturę wody wkładając do niej palec. Jest to dosyć niehigieniczne oraz nieprecyzyjny sposób na pomiar temperatury wody i ciężko jest Cokolwiek z niego wywnioskować. Ponadto jest to dosyć niebezpieczny sposób gdyż możemy najzwyczajniej oparzyć się wrzątkiem. Jeśli jednak uważamy że damy radę w jakikolwiek sposób zapamiętać temperaturę wody możemy spróbować – jednak dla bezpieczeństwa zdecydowanie nie zalecamy tej metody.

 

  • Jednym z ostatnich sposobów jakie udało nam się znaleźć jest dorzucenie do wrzątku kostek lodu. W tym przypadku stosujemy niemalże tą samą zasadę co w przypadku mieszania wód o różnych temperaturach. Zakładając że standardowa Kostka lodu waży około od 30 do 50 g a temperatura w zamrażarkach wynosi od – 15 do – 20 stopni Celsjusza. Możemy z tego wywnioskować, że jedna kostka lodu powinno nam starczyć na ostudzenie wrzątku w Matero o pojemności od 230 do 250 ml.

 

  • Ostatnim dosyć pewnym sposobem jest owa propozycja:Bierzemy czy naczynia o równych rozmiarach. Do pierwszego z nich Wlewamy wodę o temperaturze pokojowej do połowy. Do pozostałych dwóch naczyń również do połowy Wlewamy wrzątek.Wody w temperaturze pokojowej wlewamy do jednego z kubków ze wrzątkiem i mieszamy. Następnie połowę mieszanki przelewamy do trzeciego naczynia z wrzątkiem w rezultacie czego otrzymujemy wodę w granicach 75 stopni Celsjusza.Tak Przygotowaną mieszanką możemy zalać nasz Susz.

 

Pamiętajmy jednak że nie możemy dać się zwariować i parzenie Yerbamate wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda temperatura wody jest Kluczowa a najważniejsze o czym powinniśmy pamiętać to żeby nie był to po prostu wrzątek.

Zobacz więcej naszych  ciekawych artykułów :

yerba mate, matero, the bombilla-2438165.jpg
ZDROWIE

Naczynia do Yerba Mate

Jeśli zastanawiasz się jakie matero/naczynie wybrać, nasz artykuł z pewnością Ci pomoże. Na początku przygody z yerba  mate trudno jest nam określić czego powinniśmy oczekiwać

ZOBACZ »
yerba mate właściwości, yerba mate sklep, yerba mate co to, zestaw yerba mate, kubek yerba mate, yerba mate zestaw
ZDROWIE

CZYM JEST BOMBILLA?

Bombilla – czyli specjalna słomka wykonana ze stali nierdzewnej,srebra,platyny lub bambusa zakończona sitkiem, za pomocą której w łatwy sposób przefiltrujemy naszą yerba mate i oddzielimy

ZOBACZ »
ZDROWIE

Co to jest Yerba Mate ?

Yerba Mate co to dokładnie jest ? Co to jest Yerba Mate?– napar popularny głównie w krajach Ameryki Południowej(Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), również w niektórych

ZOBACZ »
ZDROWIE

Yerba Mate od Yerbador na odchudzanie

Niejedne badania udowodniły nam, że Yerba jest ważnym sprzymierzeńcem w osiągnięciu, a następnie w utrzymaniu zdrowej i idealnej wagi, jak również posiada wiele korzyści zdrowotnych.

ZOBACZ »
Shopping Cart
X