Jak parzyć Yerba Mate po paragwajsku?

Łatwego sposobu jak parzyć Yerba Mate nauczą nas podróżnicy, którzy w czasie wyprawy mają do dyspozycji tylko podstawowe akcesoria: kubek, rurkę i termos z gorącą wodą. Parzenie Yerba Mate po paragwajsku stanowi jeden z wielu sposobów picia tego napoju. Każdy może parzyć Yerba Mate po swojemu, tak jak lubi i nie ma tu sztywnych reguł. Można też podejść do tematu jak do ważnej ceremonii i zaparzyć Yerba Mate do spożywania w kręgu. Dowiedz się, jak zaparzać Yerba Mate w domu, biurze czy w podróży.

Yerba mate po paragwajsku parzenie
Yerba mate parzenie

Jak przyrządzić Yerba Mate nie trzymając się sztywno zasad?

Parzenie Yerba Mate po paragwajsku jest sposobem bezceremonialnym, polecanym wtedy, gdy nie chcesz poświęcać zbyt dużo czasu i uwagi na przyrządzenie napoju z wysuszonych liści. Porcję suszu umieść w kubku – do około 1/3 – 2/3 pojemności, włóż rurkę, a raczej wbij ją w środek, zalej ciepłą wodą o temperaturze 70–80 stopni Celsjusza i odczekaj 5 minut. Aromat naparu zależy nie tylko od ilości i jakości suszu, ale również od naczynia. W zwykłym kubku zaparzasz zwykłą herbatę, a najlepsza Yerba Mate powstaje w naczyniu z Palo Santo– drewna palisandrowego o unikatowym aromacie. Zewnętrzna powłoka tego naczynia jest wykonana ze stali nierdzewnej. W Ameryce Południowej radzi się, aby pierwszy łyk naparu z ostrokrzewu paragwajskiego wypluć, ponieważ do bombilli podczas wbijania w susz dostaje się trochę pyłu, więc warto pić Yerba Mate od drugiego pociągnięcia. Naturalne tykwy i drewno palisandrowe niesie za sobą ryzyko rozwoju bakterii i grzybów, dlatego niezwykłą popularnością cieszą się ceramiczne naczynia matero Yerbador, wykonane z emalii bez kadmu , molibdenu i ołowiu. 

Akcesoria do Yerba Mate – jak parzyć łatwo i przyjemnie?

Na początku przygody z Yerba Mate przygotowanie napoju każdemu może wydawać się nieco skomplikowane. Pozory jednak mylą, a gdy zdobędziesz podstawowe akcesoria, szybko okaże się, że jest to proste i intuicyjne. Musisz zaopatrzyć się w susz do Yerba Mate, odpowiedniej wielkości naczynie w kształcie tykwy, przyda się metalowa rurka z sitkiem i oczywiście woda o odpowiedniej temperaturze i co szczególnie ważne – termos z wodą na kolejne zalania Yerba Mate. Jak przygotować się na parzenie Yerby? Niezbędne akcesoria do Yerba Mate to matero i bombilla.

Naczynie do picia Yerba Mate

Matero to profilowany kubek do parzenia Yerba Mate, w którym smak naparu będzie mógł w pełni wydobywać się z dna naczynka. Indianie Guarani, by parzyć Yerbę, używali dawniej wydrążonej tykwy. Obecnie najbardziej ceni się naczynia wykonywane z drewna Palo Santo i pokryte z zewnątrz stalą nierdzewną lub ceramikę. Przygotowanie Yerby w zwykłym kubku odbiera wyjątkowy smak napoju, a jego spożywanie traci swój niepowtarzalny urok. Naturalne naczynia wykonane z drewna lub ceramiczne ze szkliwionej gliny mają wiele zalet. Te ręcznie wykonywane ekologiczne kubki są jedyne w swoim rodzaju. Materiał, z którego wyrabia się naczynia do picia Yerba Mate, realnie wpływa na smak i aromat naparu, dodając mu wyjątkowych nut.

Naczynie do picia Yerba mate
Naczynie do picia Yerba Mate

Wyprofilowane łyżeczki do suszu

Bombilla i matero oraz termos z ciepłą wodą to akcesoria, po których poznasz prawdziwego amatora picia Yerba Mate. Nie rozstaje się z nimi nawet poza domem – w pracy, podróży czy pod namiotem podczas wyprawy w dzicz. Bombilla to lekko wygięta metalowa rurka zakończona sitkiem, które odsącza napar od fusów. Można jej używać jako łyżeczki do suszu, mieszać napar Yerba Mate po dolaniu wody i pomagać sobie oczyścić nią ścianki naczynka z fusów przed zaparzeniem nowej porcji. Susz Yerba Mate jest znacznie drobniejszy od klasycznej herbatySączenie Yerby bez bombilli nie jest już takie przyjemne, ponieważ drobinki pyłu mogą przedostawać się do środka. Nie jest to problem, wszak to samo zdrowie i bogactwo substancji odżywczych. Bombille wyposażone są w różne końcówki, dopasowane do rodzaju suszu i sposobu parzenia oraz indywidualnych potrzeb pijącego napar z ostrokrzewu paragwajskiego.

Bombilla do yerba mate
Bombila od Yerbador

Temperatura wody, która nie sparzy Yerba Mate i pozwoli uzyskać najlepszy smak naparu, wynosi 70–80 stopni Celsjusza. Wrząca woda prosto z czajnika, zaraz po przegotowaniu, będzie za gorąca. W podróży sprawdzi się praktycznie każdy termos lub kubek termiczny, który długo trzyma ciepło. Z dodatkowych akcesoriów może przydać się podręczny termometr i szczoteczka do czyszczenia rurki, ale bez nich parzenie Yerby i picie naparu również będzie w pełni satysfakcjonujące.

Yerba Mate – jak parzyć prawidłowo?

Osoby początkujące, które pierwszy raz trafiają do naszego sklepu, zanim znajdą swój ulubiony sposób na Yerba Mate, zwykle chcą wiedzieć, jak parzyć susz według zasad. Ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis) to naturalny surowiec do produkcji Yerba Mate. Ta roślina rośnie w Ameryce Południowej w regionie 4 krajów: Paragwaj, Urugwaj, Brazylia i Argentyna – w krainie Yerbador. To nie jest zwykła czarna herbata, którą zalewa się wrzątkiem. Yerba Mate i zielona herbata mają ze sobą coś wspólnego – do obu naparów należy stosować przestudzoną wodę o temperaturze 70–80 stopni Celsjusza. Yerbę można pić na zimno lub na ciepło.

Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:

  • Wsyp susz do naczynia do 3/4 objętości kubka. Im więcej suszu, tym mocniejszy będzie napar. Sprawdź, jak dawkować Yerba Mate.
  • Przechyl naczynie tak, by susz przesunął się do ścianki i odsłonił dno.
  • Wbij bombillę wkopczyk do samego dna filtrem do dołu.
  • Wlej na dno niewielką ilość chłodnej wody i poczekaj, aż płyn wsiąknie w susz. To znikanie wody nazywa się „łykiem dla św. Tomasza”.
  • Zalej całość gorącą, ale nie wrzącą wodą (70–80°C) i odczekaj około 5 minut.
Tradycyjny sposób parzenia
Tradycyjny sposób parzenia

Rytuał przyrządzania Yerba Mate w kręgu

Lokalny sposób parzenia Yerba Mate po paragwajsku i tradycyjną metodę z łykiem dla św. Tomasza uzupełnia rytuał parzenia i picia Yerby w kręgu. Ceremoniał mate prowadzi gospodarz Cebador. To on przygotowuje napar, wypija pierwszy łyk, zalewa i podaje naczynie dalej. Argentyński rytuał Mate Ceremony jest barwnie zilustrowany sztuką ludu Guarani.

Poznaj nasze produkty TOP!

Odkryj swoje pragnienie!

Smaki, które budzą pragnienie do życia

Kup teraz

zapłać za 30 dni!

Kupuj w dwupakach taniej!

Od 160 zł

darmowa dostawa

Do 160 dni

darmowe zwroty

24 H

wysyłka

Akcesoria

Poznaj nasze zestawy

Podobne wpisy