22 600 73 84

Promocja na cały asortyment!

Fenolowe przeciwutleniacze

zidentyfikowane za pomocą ESI-MS z ekstraktów Yerba mate
(Ilex paraguariensis) i zielonej herbaty (Camelia sinensis)

Treści umieszczone na stronie pochodzą ze źródła National Library of Medicine i zostały przetłumaczone na język polski.

Link do źródła – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17851401/

Abstrakcyjny

Wodne ekstrakty z zielonej yerba mate (Ilex paraguariensis) i zielonej herbaty (Camellia sinensis) są dobrym źródłem przeciwutleniaczy fenolowych, co już opisano w literaturze. Przedmiotem badań były ekstrakty organiczne z yerba mate zarówno zielonej, jak i palonej oraz z zielonej herbaty. Ich profile fenolowe scharakteryzowano za pomocą spektrometrii mas z insercją przez elektrorozpylanie z bezpośrednim wlewem (ESI-MS), a ich aktywność wychwytywania wolnych rodników określono za pomocą testu DPPH. Ekstrakty organiczne zawierające przeciwutleniacze fenolowe mogą być stosowane jako naturalne przeciwutleniacze w przemyśle spożywczym, zastępując stosowane obecnie syntetyczne dodatki fenolowe. Ekstrakty etanolowe i wodne z zielonej yerba mate, prażonej yerba mate i zielonej herbaty wykazały doskonałą aktywność wychwytywania DPPH (>89%). Ekstrakty eterowe z zielonej i palonej yerba mate wykazywały słabą aktywność wychwytującą, odmienną od zachowania obserwowanego dla ekstraktu eterowego z zielonej herbaty. Głównymi związkami fenolowymi zidentyfikowanymi w wodzie i ekstraktach etanolowych zielonej yerba mate były: kwas kawowy, kwas chinowy, kawoiloglukoza, kwas kawoilochinowy, kwas feruloilochinowy, kwas dikawoilochinowy oraz rutyna. Po procesie prażenia powstały dwa nowe związki: kwas kawoiloszikimowy i kwas dikawoiloszikimowy. Ekstrakty etanolowe z yerba mate, zarówno prażone, jak i zielone, o niższej zawartości związków fenolowych (3,80 i 2,83 mg/mL) wykazywały wysoką aktywność przeciwutleniającą i nawet przy bardzo niskich stężeniach fenoli, ekstrakt eterowy z GT (0,07 mg/mL) hamował DPPH ponad 90%. Głównymi związkami fenolowymi zidentyfikowanymi w wodzie i ekstraktach etanolowych zielonej yerba mate były: kwas kawowy, kwas chinowy, kawoiloglukoza, kwas kawoilochinowy, kwas feruloilochinowy, kwas dikawoilochinowy oraz rutyna. Po procesie prażenia powstały dwa nowe związki: kwas kawoiloszikimowy i kwas dikawoiloszikimowy. Ekstrakty etanolowe z yerba mate, zarówno prażone, jak i zielone, o niższej zawartości związków fenolowych (3,80 i 2,83 mg/mL) wykazywały wysoką aktywność przeciwutleniającą i nawet przy bardzo niskich stężeniach fenoli, ekstrakt eterowy z GT (0,07 mg/mL) hamował DPPH ponad 90%. Głównymi związkami fenolowymi zidentyfikowanymi w wodzie i ekstraktach etanolowych zielonej yerba mate były: kwas kawowy, kwas chinowy, kawoiloglukoza, kwas kawoilochinowy, kwas feruloilochinowy, kwas dikawoilochinowy oraz rutyna. Po procesie prażenia powstały dwa nowe związki: kwas kawoiloszikimowy i kwas dikawoiloszikimowy. Ekstrakty etanolowe z yerba mate, zarówno prażone, jak i zielone, o niższej zawartości związków fenolowych (3,80 i 2,83 mg/mL) wykazywały wysoką aktywność przeciwutleniającą i nawet przy bardzo niskich stężeniach fenoli, ekstrakt eterowy z GT (0,07 mg/mL) hamował DPPH ponad 90%. Po procesie prażenia powstały dwa nowe związki: kwas kawoiloszikimowy i kwas dikawoiloszikimowy. Ekstrakty etanolowe z yerba mate, zarówno prażone, jak i zielone, o niższej zawartości związków fenolowych (3,80 i 2,83 mg/mL) wykazywały wysoką aktywność przeciwutleniającą i nawet przy bardzo niskich stężeniach fenoli, ekstrakt eterowy z GT (0,07 mg/mL) hamował DPPH ponad 90%. Po procesie prażenia powstały dwa nowe związki: kwas kawoiloszikimowy i kwas dikawoiloszikimowy. Ekstrakty etanolowe z yerba mate, zarówno prażone, jak i zielone, o niższej zawartości związków fenolowych (3,80 i 2,83 mg/mL) wykazywały wysoką aktywność przeciwutleniającą i nawet przy bardzo niskich stężeniach fenoli, ekstrakt eterowy z GT (0,07 mg/mL) hamował DPPH ponad 90%.

Figurki

Rysunek 1

Treści umieszczone na stronie pochodzą ze źródła National Library of Medicine i zostały przetłumaczone na język polski.

Link do źródła – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17851401/

Doskonała
Na podstawie 297 opinii
Oleh Melnyk
Oleh Melnyk
2023-07-10
Duży wybór herbaty, paczka dotarła na czas świetnie zapakowana. Polecam
Sebastian Kowalski
Sebastian Kowalski
2023-07-06
Uwielbiam yerba mate, jest wiele różnych smaków, polecam w 100 pro
Marysia
Marysia
2023-07-05
Bardzo jestem zadowolona Państwo sami dzwonią i przypominają o uzupełnieniu zapasów Herbatka rewelacja jest.
enduro przyszowa ziom
enduro przyszowa ziom
2023-07-05
Fajne miejsce.Polecam naprawdę warto to zobaczyć.Wszyscy mili
Bruno Mroczek
Bruno Mroczek
2023-07-05
Bardzo polecam tą firmę! Nigdy nie piłem yerby, ale namówili mnie znajomi i nie żałowałem. Szybka dostawa, wysoka jakość produktów i dobra cena.
Anastazja Lesiuk
Anastazja Lesiuk
2023-07-04
Paczka doszła cała i ładnie zapakowana. Jak najbardziej polecam
Karol Norek
Karol Norek
2023-07-04
Bardzo szybka wysyłka yerby, Bardzo się zaskoczyłem, Dziękuje za miłą obsługę
Paulina Filipek
Paulina Filipek
2023-07-04
Polecam to miejsce bardzo cieplutko. Bardzo dobra herbatka 😀
Szymon Bez nazwiska
Szymon Bez nazwiska
2023-07-03
Yerba mate wysokiej jakości. Świetne opakowania na prezent. Ja uzupełniałem tylko zapasy herbatki ale na pewno można wycisnąć z tego sklepiku dużo więcej
Anna Jankowska
Anna Jankowska
2023-07-03
Bardzo fajne miejsce Polecam